poniedziałek, 21 marca 2011

Alergia a herbata


Herbata (herbatka) to współcześnie bardzo wieloznaczne pojęcie.

Klasyczna herbata to typowy napój Wschodu. Zwyczaj picia herbaty w Europie upowszechnił się dopiero w XVII w., a w Polsce w XVIII. Już w owych czasach herbata była reklamowana nie tylko jako napój, ale również jako lek na kolki, kamienie żółciowe i migreny.



Obok naparu z liści herbaty (czarnej i zielonej), który obecnie, obok kawy, jest jednym z najbardziej popularnych napojów (w 1991 r. wyprodukowano ok. 2,6 mln ton herbaty), określa się tak również wiele innych naparów z podobnych surowców pochodzenia roślinnego (herbata paragwajska, misyjna, jezuicka - yerba mate z liści krzewu mate, Kombucha tea, rooibos tea), jak również niektórych innych krzewów, ziół (herbata sudańska - z kwiatu malwy sudańskiej, inne herbatki ziołowe), owoców (herbaty owocowe) itp., często z różnymi dodatkami. Jednak typowa herbata to napar z odpowiednio przetworzonych pączków listkowych i młodych listków krzewów z rodzaju kamelia, uprawianych na terenach podgórskich strefy tropikalnej (Indie, Chiny, Sri Lanka, Kenia, Indonezja, Gruzja, Wietnam).

Z plantacji o powierzchni 1 ha otrzymuje się od 2 do 12 ton/rok liści, które poddawane są procesowi więdnięcia, skręcania (rozrywania), przesiewania, fermentacji (tylko herbata czarna - ciemnienie z powodu utleniania garbników), suszenia, sortowania, ewentualnie prasowania, granulowania, proszkowania, aromatyzowania i pakowania. Sucha herbata zawiera ok. 3% wody, 2-4,5% kofeiny (tu zwyczajowo zwanej teiną), 4-12% taniny oraz niewielkie ilości innych garbników i olejków eterycznych. W ostatnim dziesięcioleciu spożycie herbaty znacznie zmniejszyło się. W Anglii, słynącej z dużej tradycji picia tego napoju, w latach 1989 - 1999, m. in. pod wpływem promocji coca-coli i innych napojów "energetyzujących ", spożycie herbaty spadło z 46 g do 32 g liści. Dlatego, obok wartości smakowych i psychostymulujących, obecnie, podobnie jak w XVIII w., mocno podkreśla się prozdrowotne znaczenie picia herbaty, m. in. znaczenie profilaktyczne, np. w przypadku chorób serca, udarów, nowotworów i astmy.

piątek, 7 stycznia 2011

Koper włoski, kilka zastosowań



Fenkuł Włoski (Koper Włoski) - Jest to roślina zielna, w zasadzie dwuletnia, czasem bylina, zaliczana do rodziny Baldaszkowatych (Umbelliferae), występująca dziko w strefie śródziemnomorskiej, uprawiana od wieków w różnych krajach świata. W Polsce jest hodowana głównie na obszarze województw południowych, zachodnich i środkowych. Istnieje kilka odmian kopru włoskiego, różniących się zarówno wyglądem owoców, jak i ich składnikiem chemicznym oraz smakiem.
Są wykorzystywane głównie w lecznictwie, czasem jako przyprawa do niektórych gatunków chleba, ciast, warzyw, sałatek, marynat, a nawet likierów. Są również odmiany spożywane na surowo jako sałata, lub po ugotowaniu - jako jarzyna.

Koper włoski wydaje w pierwszym roku różyczkę liści 3-krotniepierzastych o wycinkach nitkowatych, a w następnym łodygę nagą, obłą, rozgałęzioną, do l m wysoką. Pochwy liściowe ma rozdęte. Kwiaty żółte w baldachach złożonych, 15-25 szypułkowych. Owoc podłużniejajowaty, do 7 mm długi.

Koper włoski można łatwo uprawiać w ogródkach przydomowych lub na działkach. Wymagania ma podobne do większości roślin uprawnych. Zimuje zwykle dobrze, a tylko w mroźne bezśnieżne zimy może wymarzać.

Surowce lecznicze: W celach leczniczych używane są dojrzałe owoce

Substancje lecznicze: Owoc kopru włoskiego jest typowym aromatycznym surowcem olejkowym. Zawiera 2-6% olejku eterycznego, oprócz tego pochodne kumaryny (np. umbeliferon) oraz flawonoidy (m.in. pochodne kwercetyny i kemferolu), fitosterole (np. stygmasterol) oraz 12-18% oleju tłustego, 4-5% węglowodanów, około 20% związków białkowych i do 9% soli mineralnych.

Skład chemiczny olejku koprowego zależy od uprawianej odmiany. Najważniejszym jego składnikiem jest trans-anetol (60-90%), keton fenchon (12-20%), ?-pinen (do 4,7%) i limonen (do 2,5%). Odmiany słodkie kopru włoskiego nie zawierają fenchonu, który odznacza się gorzkim, lekko palącym smakiem.

Zbiór i konserwacja: Do celów leczniczych zbiera się w końcu lata dojrzałe baldachy, pojawiające się dopiero w drugim roku po wysianiu, suszy w miejscach przewiewnych w temp. poniżej 35°C, następnie omłaca i odsiewa owoce. Surowcem są dojrzałe owoce fenkułu (kopru) włoskiego - Fructus Foeniculi, zawierające zgodnie z normą co najmniej 3% olejku eterycznego. Przechowywać je należy w miejscach suchych w blaszankach lub słoikach szczelnie zamkniętych.

Przez destylację z parą wodną rozdrobnionych owoców kopru włoskiego otrzymuje się olejek koprowy - Oleum Foeniculi, stanowiący odrębny surowiec apteczny.

Działanie: Owoc kopru włoskiego pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, a jednocześnie wzmaga ruchy perystaltyczne jelit, ułatwiając odejście gazów. Łagodzi lub znosi ból wywołany wzdęciem i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. Ma typowe własności wiatropędne. Wykazuje ponadto nieznaczne działanie moczopędne oraz rozkurczowe na macicę.

Koper pobudza również wydzielanie śluzu w górnej części dróg oddechowych, zwłaszcza w gardle, krtani i tchawicy oraz przywraca prawidłowy ruch nabłonka rzęskowego, ułatwiając odkrztuszanie. Należy również wspomnieć o słabym działaniu mlekopędnym owoców kopru, wykorzystywanym niekiedy przez karmiące matki, oraz o nieznacznych właściwościach uspokajających tak owoców, jak i olejku koprowego.

Olejek eteryczny z kopru stosowany zewnętrznie działa bakteriobójczo oraz przeciwpasożytniczo na świerzbowce i wszy.

Większe dawki olejku koprowego podane doustnie wywołują odurzenie, drgawki kloniczne, podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit oraz przekrwienie mózgu i płuc.

wtorek, 17 sierpnia 2010

Powermed pomoże kiedy dokucza alergia na roztocza

Kiedy mówimy o alergii trudno pominąć temat alergii spowodowanej przez roztocza. Roztocza rozmnażają się w lecie, lecz nasilenie choroby następuje na jesieni i zimą z powodu nagromadzenia się w tym czasie największej ilości ich alergenów (martwe ciała roztoczy oraz ich kulki kałowe z łatwością unoszące się w powietrzu mieszkań w okresie grzewczym). To okrutny rodzaj alergii ponieważ atakuje w domu. Roztocza wdychamy poruszając się po własnym mieszkaniu, śpiąc we własnym łóżku, bawiąc się pluszowym misiem z własnym dzieckiem.

Jak można pomóc alergikom wrażliwym na roztocza? Jak bronić się przed alergią, która czyha na człowieka w domu?

Okazuje się, że można ten problem rozwiązać. Już sto tysięcy rodzin w Polsce używa urządzenie Powermed, które w obecnej wersji ma nazwę Powermed Gold Edition, wcześniej nazywało się po prostu Powermed, a debiutowało na rynku pod nazwą Queen of Air Anti Alergic System.

Przedstawiciele marki Powermed zostali uznani za wzór postępowania w temacie edukacji o alergii. Podczas prezentacji urządzeń marki Powermed zainteresowanym osobom przekazują szerokie informacje na temat ochrony przed alergią, zagrożenia astmą oraz prezentują wiedzę na temat roztoczy i domowych sposobów walki z nimi.

Najnowsze urządzenie Powermed Gold Edition, którego wcześniejszy model spełniał już kilkanaście funkcji przydatnych w domu alergika zostało rozbudowane i wzbogacone w nowe możliwości uznane przez użytkowników za nowatorskie i bezkonkurencyjne. Warto sprawdzić i umówić się na niezobowiązujące spotkanie z przedstawicielem marki Powermed aby poszerzyć swoją wiedzę na temat alergii na roztocza i zastanowić się o ile życie stanie się lżejsze korzystając z urządzenia dla alergików.

wtorek, 6 kwietnia 2010

Farby dla alergików - nie daj się oszukać


Nie wszystkie farby, na których znajdzie się etykietka "hipoalergiczne" faktycznie mają takie właściwości. Przeważnie są to farby o obniżonej zawartości chemicznych środków drażniących uczuleniowców. Redakcja videportalu dla alergików postanowiła przemaglować producentów farb - na pierwszy ogień poszła firma Pigment oferująca fotokataliktyczne farby antyalergiczne. Przeczytaj artykuł "Mieszkanie alergika - farby fotokataliktyczne" i wyraź swoje zdanie na ten temat na Forum dla alergików

poniedziałek, 15 marca 2010

Grzyby też pomogą!


Właściwości grzybów mogą pomóc opanować dolegliwości alergiczne. W artykule o grzybach witalnych jest informacja:

"Grzyby to nie tylko przysmak na stole. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że grzyby mogą przynieść ukojenie w chorobach, również alergicznych.

Coraz częściej grzyby wykorzystuje się do walki z różnymi schorzeniami, np. zaburzeniami snu, problemami z krążeniem wieńcowym, przy wirusowym zapaleniu wątroby typu A, B, C, przy nadwadze, alergii i astmie, a nawet przy nowotworach. Grzyby posiadają dużo właściwości leczniczych, o czym mogą się przekonać wszyscy zażywający penicylinę. Ten antybiotyk, który zabija bakterie, otrzymuje się przecież przy użyciu grzybów (pleśni Penicillium)."

Najbardziej znanym grzybem witalnym, który pomaga zwalczyć wiele dolegliwości jest
Reishi (lakownica żółtawa, lakownica lśniąca) - polecany na wszystkie rodzaje alergii. Znajduje zastosowanie przy katarze siennym, astmie na tle alergicznym, alergiach na artykuły spożywcze i substancje konserwujące oraz przy świerzbiączce ogniskowej. Antyalergiczne działanie grzybów reishi rozpoczyna się już w momencie uwalniania histaminy.

Przeczytaj więcej o reishi.

czwartek, 4 marca 2010

Konkurs dla alergików




Świetna wiadomość dla forumowiczów!

Videoportal JaAlergik.pl ogłasza konkurs dla forumowiczów "Temat na fali". Ponad 50 osób otrzyma świetne NAGRODY
Zasady konkursu i nagrody

piątek, 5 lutego 2010

Żywokost lekarski na egzemę


Egzema to kontaktowe zapalenie skóry. Jest odpowiedzią układu immunologicznego na substancję uczulającą, z którą organizm miał kontakt. Wśród najbardziej alergizujących czynników wymieniane są elementy biżuterii, ubioru (szorstkie tkaniny, guziki, barwniki) oraz kosmetyki i środki piorące. Z badań wynika, że częstość występowania kontaktowego zapalenia skóry u dorosłych jest większa niż u dzieci i osób w wieku podeszłym.** Największe nasilenie zmian wywołanych egzemą występuje oczywiście w miejscu kontaktu z substancją uczulającą, ale ich lokalizacja może być różna – najczęściej objawia się na twarzy, rękach i powiekach. Warto zaznaczyć, że wyprysk kontaktowy pojawia się z kilkunastogodzinnym opóźnieniem od kontaktu z alergenem.

Żywokost lekarski stosowano go powszechnie na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz nieżyty błon śluzowych. Natomiast na skórne egzemy dobra jest miazga z ziela, maści lub odwar z korzenia. Znalazłam jeszcze inne jego właściwości:

Ponadto wykazuje działanie ściągające, powlekające i egenerujące, korzystny wpływ na wrzody w układzie trawiennym, pomaga w alergiach, osłabieniu organizmu, hemoroidach. Hamuje proces zaniku błon śluzowych żołądka i jelit u osób starszych. Przyspiesza również uzupełnianie ubytków kostnych po złamaniach – stąd zapewne nazwa ludowa „żywi kość”. Działa przeciwkaszlowo i przeciwzapalnie w zapaleniu gardła i płuc, w chrypce – używany do płukania jamy ustnej. Zewnętrznie do kąpieli, okładów, maseczek, płukanek. Do przemywania przy zapaleniu spojówek, ma właściwości przeciwropne – ułatwia gojenie się ran, wykazuje działanie ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, oczyszcza, nawilża i ożywia skórę. Liście żywokostu stosuje się jako dodatek do pasz dla zwierząt i drobiu w gospodarstwach domowych.